Znate li što je skandinavska metoda spavanja?

Znate li što je skandinavska metoda spavanja?

Foto: 

영훈 박 from Pixabay

D.H.

D.H.

Novi trend

Zima je pred vratima i morali ste čuti za novu metodu spavanja. Prije nego što zaista zahladi, morate čuti sve o novom viralnom hitu. Zove se skandinavska metoda spavanja i trebali biste je usvojiti. N1 donosi zašto.

Što je skandinavska metoda spavanja?

Partner i vi spavate svatko ispod svog popluna ili se pokrivate jednim većim? Video o uređenju spavaće sobe Erice Stolman Dowdy skupio je preko 6,2 milijuna pregleda na YouTubeu. Dowdy je spavaću sobu preuredila nakon putovanja u Dansku.

Počela je tako što je bijele plahte koje je dotad koristila zamijenila ružičastim. Zatim je jorgan koji je koristila zamijenila s dva dupla popluna. Jer ‘u Kopenhagenu nema tužnih bež kuća’.

Ovu metodu spavanja na TikToku je popularizirala švedska influencerica Cecilia Blomdahl, prenosi Times of India.

​Zašto se zove skandinavska?​

Skandinavska metoda spavanja, koja se često naziva i ‘nordijska metoda spavanja’ ili ‘nordijska tajna spavanja’, koncept je povezan s obrascima spavanja i navikama uobičajenim u skandinavskim zemljama, koje uključuju Dansku, Norvešku, Švedsku, Finsku i Island.

Obuhvaća nekoliko kulturnih i životnih praksi koje doprinose dobroj higijeni spavanja. Te se prakse temelje na ideji maksimiziranja udobnosti, opuštanja i općeg blagostanja kako bi se promicala bolja kvaliteta sna.

Evo nekoliko ključnih elemenata ove metode spavanja.

Ova metoda spavanja može regulirati tjelesnu temperaturu​

Spavanje svake osobe ispod vlastitog popluna pomaže boljem reguliranju tjelesne temperature, posebno tijekom zime. Tjelesna temperatura varira od pojedinca do pojedinca; neki su ljudi osjetljiviji na toplinu i hladnoću od drugih. Stoga je skandinavska metoda spavanja najbolja.

‘Korištenje dva popluna omogućuje svakoj osobi slobodu nad temperaturom tijekom spavanja. Netko kome je hladnije može se potpuno umotati u svoj poplun. Netko tko više osjeća toplinu ima mogućnost spavati s lakšom dekom ili prebaciti poplun preko dijela tijela, izlažući noge ili stopala s obje strane radi protoka zraka. Dva popluna također rješavaju problem zgrčavanja pokrivača tako da svaka osoba može spavati prema svojim željama bez ometanja’, navodi portal Sleep Foundation.

Manje ćete ometati partnera

Ova metoda spavanja može spasiti vašu vezu, osobito ako imate partnera koji ima drugačiji ciklus spavanja od vašeg ili je nemiran tijekom spavanja.

‘Ovo mi je bio veliki problem u mojoj posljednjoj vezi. Jako pazim na to kako spavam – trebam vlastitu deku i to mora biti lagani flis. Guši me sve što je teže i ne volim prekrivače s jednim ‘otvorenim’ rubom (treba ga omotati oko mene). Moj se partner jako uzrujao zbog toga, rekavši da to znači da ga ne volim. Pronašla sam ovu metodu spavanja na internetu i zbog toga sam se osjećala bolje’, komentirao je jedan korisnik YouTubea.

Koji su nedostaci?​

The Sleep Foundation otkrio je nekoliko nedostataka ove metode spavanja. Spavanje ispod dva odvojena popluna može ograničiti položaje pogodne za spavanje parova, kažu. Ova metoda spavanja ne može se primijeniti ako imate manji krevet. Krevet možda neće izgledati čisto i uredno s dva popluna na njemu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.