17. STUDENOG Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

17. STUDENOG Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Foto: 

Palčići Facebook

D.H.

D.H.

‘Palčići’ se u petak okupljaju pred novim splitskim rodilištem

U svijetu jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi ‘Palčići’.

Osim toga, naša Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastojimo da javnost u što većoj mjeri informiramo o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece’, kaže Anita Talaja iz splitske podružnice Kluba roditelja nedonoščadi ‘Palčići’.

Naime, 17. studenog, širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.

Splitski ‘Palčići’ tako se u petak okupljaju u 12 sati ispred zgrade novog rodilišta KBC-a Split. U 12.30 upriličit će se puštanje ljubičastih balona, a zajedničko druženje predviđeno je u dvorani za sastanke u prizemlju rodilišta uz zabavni program dječjeg kazališta Škatula iz Kaštel Kambelovca.

Ljubičastim svjetlom za ‘Palčiće’ u Splitu će zasjajiti zgrada HNK, u Kaštelima Fontana 7 Kaštela, u Trilju Stari most, u Sinju kip Alkara, u Imotskom spomenik Imotskim jezerima, u Korčuli kula Revelin, u Hvaru Arsenal, u Vukovaru Vodotoranj, u Zadru Pozdrav suncu, a u Dubrovniku Onofrijeva fontana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.