Znakovi koji ukazuju na manjak željeza

Znakovi koji ukazuju na manjak željeza

Foto: 

HeungSoon from Pixabay

D.H.

D.H.

Može imati ozbiljne posljedice

Željezo je esencijalni nutrijent koji tijelo koristi za stvaranje crvenih krvnih stanica koje prenose kisik iz pluća u ostatak tijela, ali ga manjka kod trećine žena mlađih od 50 godina, izvijestio je New York Times ranije ovog mjeseca. Menstruacija i trudnoća dva su glavna razloga.

Nedostatak željeza može imati ozbiljne posljedice, uključujući slabiji imunitet i kogniciju, no često ostaje nedijagnosticiran. Neke od tihih znakova da možda imate manjak željeza donosi Best Life.

1) Kratkoća daha

‘Simptomi nedostatka željeza često su nespecifični i nejasni’, izvještava Times. Jedan od tih nejasnih znakova uključuje kratkoću daha.

2) Moždana magla

Budući da je željezo potrebno za prijenos kisika u mozak, nedostatak željeza može uzrokovati moždanu maglu.

3) Umor

Umor i slabost također mogu biti posljedica nedostatka željeza, navode iz klinike Cleveland, prenosi N1.

4) Omaglica ili vrtoglavica

Poznato je da je vrtoglavica najveći simptom niske razine željeza. Nakon što vrtoglavica nestane, vaše bi tijelo moglo pratiti jaku glavobolju.

Razlog zašto se to događa je taj što nema dovoljno krvi koja putuje do vašeg mozga, što uzrokuje oticanje krvnih žila. Dakle, ako osjećate da vam glava pulsira i ne možete se usredotočiti, vjerojatno samo vaše krvne žile čekaju kisik.

5) Povećana osjetljivost na hladnoću

Kada vam nedostaje željeza, možete postati anemični, stanje u kojem tijelo stvara manje crvenih krvnih stanica. Ljudi s anemijom nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kisik cijelim tijelom. Bez odgovarajuće količine kisika, vašim će stanicama možda biti teže tolerirati hladnoću.

6) Blijeda koža

Bljedoća može biti znak niske razine željeza, kažu stručnjaci. To je uzrokovano smanjenim dotokom krvi u kožu.

7) Lupanje srca

Ovo može biti zastrašujuće iskustvo i znak je da vam srce radi jače zbog smanjene količine kisika u krvi.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.