EPIDEMIOLOG KAIĆ: Roditelji, cijepite najmlađu djecu jer hripavac može biti i smrtonosan

EPIDEMIOLOG KAIĆ: Roditelji, cijepite najmlađu djecu jer hripavac može biti i smrtonosan

Foto: 

Ronstik / Pixabay

D.H.

D.H.

Situacija je najlošija u najjužnijim županijama

Djeca se u Hrvatskoj cijepe protiv 11 zaraznih bolesti. Među njima je i hripavac, koji se u posljednje vrijeme širi splitskim i zagrebačkim područjem. Proteklih godina bilo je i slučajeva zaraze ospicama, većinom na jugu naše zemlje, gdje je procijepljenost djece protiv zaraznih bolesti ispod 80 posto.

Posljednjih desetak godina bilježi se smanjenje obuhvata cijepljenja. Prijeti li nam zbog toga povratak bolesti koje smo gotovo iskorijenili? Zbog čega neki roditelji ne želi cijepiti djecu i kakve su sankcije?

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Bernard Kaić kazao je u HTV-ovoj emisiji ‘Studio 4’ kako je prema kalendaru cijepljenja prošle godine desetak posto jednogodišnjaka koji su trebali primiti tri doze cjepiva, šest u jedan ili pet u jedan, a desetak posto ih to nije primilo.

To je oko tri do tri i pol tisuće djece, ali isto tako je i u prethodnim godinama.

U svakoj generaciji postoji oko tri do tri i pol tisuće djece koja nisu primila primjereno cijepljenje u prvoj godini života za ospice, rubelu i mumps, a koje se daje s godinu dana.

– Isto tako je otprilike tri do tri i pol tisuće u svakoj generaciji. A što se tiče docjepljivanja djeca koja idu s tri i pet godina starosti, protiv difterije, tetanusa i hripavca, tu je čak i veći postotak necijepljenih, četiri do četiri i pol tisuće trogodišnjaka i petogodišnjaka, koja nisu primila cjepivo – dodao je Kaić.

Pri upisu u školu treba provjeriti cijepni status 

Ta djeca bi se trebala cijepiti kasnije i mogu se cijepiti bilo kad kasnije.

– Također, pri upisu u školu se treba provjeriti cijepni status djece, pa se onda nadoknađuju propuštena cijepljenja. Samo što ni to nije uvijek, to se ne provodi baš sustavno. Tako da ima djece koje u školu uđu neprocijepljena i nikad se ne cijepe. Pogotovo ako se roditelji protive cijepljenju, pa se liječniku ne da tumačiti, koja je korist od cijepljenje i zašto je važno da se dijete cijepi. Onda prođu necijepljena – naglasio je Kaić.

Situacija je najlošija u najjužnijim županijama

Situacija je najlošija u najjužnijim hrvatskim županijama, splitsko-dalmatinskoj i dubrovačko-neretvanskoj.

– Dugo vremena najniže cijepne obuhvate imamo u Splitsko-Dalmatskoj i Dubrovačko-Neretvanskoj županiji. Zadnje vrijeme, a čak i neke kontinentalne županije, imaju sve niže obuhvate, recimo, osječko-baranjska i požeško-slavonska. Posljedica toga je upravo ta da ponekad imamo epidemije i bolesti koje ne bismo trebali imati. Upravo u tim županijama – naglasio je Kaić.

Prije par godina epidemije ospica zabilježena je u Splitu. Bilo je nekoliko slučajeva u Zagrebu.

– Ali u Splitsko-dalmatskoj je bilo grupiranje. A par godina prije toga u dubrovačko-neretvanskoj. I ako nastavi takav trend, moći ćemo ih imati bilo gdje u Hrvatskoj. A što se tiče hripavca kojeg sad ima, opet ga je najviše u splitsko-dalmatskoj županiji, ali ima ga i drugdje. Ima ga u Zagrebu, ima ga i u dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima ga u primorsko-goranskoj županiji. Jer, pogotovo kod hripavca, kod njega se ne može postići kolektivnim imunitetom zaštita necijepljenih kao što se može kod ospica. Tako da mi očekujemo da će se taj hripavac još širiti po cijeloj Hrvatskoj – rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najgori su smrtni ishodi

Kaić je dodao kako su najgori smrtni ishodi, a bolest je opasna.

– Pogotovo u prvim godinama života je bolest opasna. Dijete može stvarno i umrijeti od hripavca. A kasnije u starijoj, dječjoj i školskoj dobi, i u odrasloj dobi, to bude prilično nekarakteristično, nekarakteristična klinička slika – istaknuo je.

Simptomi su kao prehlada. Malo počnu kašljati, ali taj kašalj dugo traje.

Hripavca stalno ima među odraslima i starijom djecom, zaštita stečena cijepljenjem, vrijedi desetak godina, te štiti od bolesti.

– Preboljenje ne pruža doživotnu zaštitu. Zato je hripavac nemoguće eliminirati. On je stalno prisutan u populaciji, ali se vrlo rijetko misli na njega i on se ne traži rutinski u dijagnostici. Kada se ciljano traži hripavac, može se naći. Tako da ga ima vjerojatno stalno među odraslima i starijom djecom, što nije nikakav problem uopće. Bitno je da su najmlađa djeca zaštićena cijepljenjem. Zato to cijepljenje mora biti na vrijeme, a ne odgađati – poručio je Kaić.

Sada imamo hripavac, imat ćemo i ospice

Mlađa djeca imaju teže simptome, a odrasli ne. Svako deseto dijete recimo da nije cijepljeno, za kolektivni imunitet potrebno je preko 95 posto procijepljenosti.

– Drugim riječima, matematika je dosta jednostavna, u opasnosti smo od pojava i bolesti koje smo iskorijenili. Mada taj kolektivni imunitet, postotak, stanovništvo koje treba biti imuno, da ne bi bilo cirkulacije uzročnika u populaciji, ovisi o tome koliko je bolest zarazna. Tako da nije 95 posto nužno baš za sve bolesti. Recimo hripavac i ospice su jedne od najzaraznijih bolesti. Kod njih je stvarno potrebno 95 posto dječje populacije da bude cijepljeno, kako se ne bi proširile – dodao je.

– Sada imamo hripavac kod djece, sasvim sigurno ćemo imati ospice. Samo treba neko donijeti od nekog izvana i ući u pravu osjetljivu populaciju. Za neke druge bolesti je dovoljno i 90 posto, recimo za dječju paralizu, smatra se da je dovoljno i 85 do 90 posto procijepljenosti da se ne spriječi cirkulacija virusa, jer jednostavno nije tako jako zarazna bolest – rekao je Kaić.

Počelo cijepljenje protiv gripe

Počelo je cijepljenje protiv gripe. Preko tjedna cjepivo je bilo distribuirano po županijskim zavodima, a onda dalje po ambulantama. Oni koji su ga stigli već distribuirati, već su počeli cijepiti.

– Mi smo u srijedu imali punkt za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, i već smo u srijedu cijepili protiv gripe. I neki drugi zavodi su već počeli – poručio je Kaić.

Od ponedjeljka će se već u svim županijama moći početi cijepiti.

– Očekujem da interes bude dobar, jer prošle godine je već bio bolji, nego prethodne godine. I očekujem da ove godine bude još bolji. Taj interes za cijepljenje protiv gripe vam obično ovisi prilično o tome koliko je bila intenzivna prethodna sezona gripe – dodao je.

Prethodna godina bila je prilično intenzivna, preko 40.000 oboljelih.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.