Pokrenuta istraga o dvije smrti povezane s kopijom kontroverznog lijeka za mršavljenje

Pokrenuta istraga o dvije smrti povezane s kopijom kontroverznog lijeka za mršavljenje
D.H.

D.H.

Radilo se o ženama koje su patile od krvnih ugrušaka

Najmanje dvoje Amerkanaca je preminulo, a troje je završilo u bolnici nakon što su uzimali krivotvoreni semaglutid, uključujući i lažni Ozempic, odnosno njegovu lošu kopiju, pokazalo je izvješće Američke agencije za hranu i lijekove.

Ti su podaci izvučeni iz sustava za prijavu nuspojava koji se odnose na razdoblje od srpnja do rujna 2023. godine.

U oba smrtna slučaja radilo se o ženama koje su patile od krvnih ugrušaka. Kod slučajeva hospitalizacije, riječ je o 66-godišnjoj ženi koja je nakon uzimanja lažnog lijeka dobila napadaj.

Druga je pacijentica nakon uzimanja primijetila promjene na koži i modrice dok je treći slučaj bio muškarac koji je po uzimanju lijeka u bolničkom krevetu završio zbog poremećaja jetre.

Ukupno je zabilježeno 28 izvještaja o krivotvorenom semaglutidu, inače aktivnom sastojku u lijekovima Ozempic i Wegovy.

Popularnost oba lijeka eksplodirala je nakon što se raširila opasna teorija da uspješno pomažu u skidanju viška kilograma.

Uslijed toga nastale su nestašice navedenih lijekova diljem zemlje pa su oni kojima su zaista potrebni bili prisiljeni naručivati ih putem interneta. Riječ je o lijekovima koje uzimaju dijabetičari, a nerijetko su na internetu dobavljali jeftinije, štetnije i manje učinkovite kopije.

Agencija za hranu i lijekove (FDA) ranije je objavila kako intenzivno provjerava svaku prijavu na nuspojavu koju zaprimi. Strah od lažnog lijeka ponovno se pojavila nakon informacija da je u Ujedinjenom Kraljevstvu zaplijenjeno gotovo 400 lažnih olovaka od početka godine. Lažne Ozempic olovke u ljekarnama u SAD-u su pronađene još u lipnju. Tada se uglavnom radilo o injekcijama inzulina koje su bile označene kao Ozempic.

‘Ako to uzmete, a ne treba vam, postoji opasnosti od hipoglikemije, odnosno naglog pada razine šećera u krvi što može dovesti do moždanog udara, a u nekim slučajevima i kome. Pojednostavljeno, radi se o trovanju inzulinom’, objašnjava farmaceut Shabbir Safdar i ističe kako mnogi koji su uzeli lažni Ozempic zapravo toga nisu ni svjesni, prenosi Dnevnik.hr.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.