Mladić umro nakon što je pojeo pet dana staru tjesteninu

Mladić umro nakon što je pojeo pet dana staru tjesteninu

Foto: 

Magifly from Pixabay

D.H.

D.H.

Liječnik objasnio što se dogodilo

Vijest iz 2019. postala je viralna na TikToku. Ponovno se aktualizirala priča o 20-godišnjaku koji je umro nakon što je pojeo pet dana staru tjesteninu. Korisnici TikToka su šokirani, a medicinski stručnjaci pokušavaju objasniti zašto se to može dogoditi.

Liječnik hitne medicine, koji se predstavljao kao dr. Joe, pojasnio je da je riječ o vrsti trovanja hranom uzrokovanoj bakterijom Bacillus cereus, piše Index.

‘Ova bakterija se obično nalazi u hrani koja je dulje vrijeme stajala na sobnoj temperaturi. U jelima poput riže bakterije mogu proizvoditi toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, proljeva i trbušnih grčeva’, rekao je za BuzzFeed.

Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarene riže i potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Iako je smrt rijetka posljedica, nije isključena.

‘Bacillus cereus može rasti u raznim škrobnim namirnicama, ne samo u riži. To može uključivati tjesteninu koja je nepropisno pohranjena’, napominje liječnik.

Ako se želite zaštiti od trovanja, izbjegavajte jesti hranu koja je kuhana stajala na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4ºC do 48ºC.

‘Kao opće pravilo, sve kvarljive namirnice ne bi trebale biti na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Po vrućem vremenu, to se vrijeme smanjuje na samo jedan sat’, zaključio je dr. Joe.

Suhe proizvode također uvijek trebate čuvati na hladnom i suhom mjestu kako biste spriječili razvoj bakterija na nepripremljenoj hrani.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.