MUŠKARCI I MENTALNO ZDRAVLJE

MUŠKARCI I MENTALNO ZDRAVLJE

Foto: 

Shishir Palsapure from Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Radite na sebi

Čak 40% muškaraca ne želi govoriti o svom mentalnom zdravlju.
Ključne statistike vezane uz mentalno zdravlje muškaraca i najveće izazove s kojima se suočavaju muškarci i njihovo mentalno zdravlje.
Mentalna bolest je težak izazov s kojim se svatko mora suočiti. Može utjecati na muškarce i žene bilo koje dobi. Ali mentalna bolest može izazvati različite simptome kod muškaraca nego kod žena. Stoga je neke poremećaje kod muškaraca možda teže prepoznati. Muškarci koji su depresivni, na primjer, mogu djelovati ljutito i mrzovoljno, a ne tužno i povučeno. Muškarcima s depresijom također može biti teže dobiti pomoć. Neki to mogu vidjeti kao znak slabosti, a ne kao izlječivu bolest.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)

PTSP je vrsta anksioznog poremećaja. To je uzrokovano svjedočenjem nasilnom ili po život opasnom događaju, poput rata. Uobičajeno je kod muškaraca, osobito onih koji su bili u borbi. Oni s PTSP-om često ponovno proživljavaju traumatski događaj. Nepovjerljivi su i uvijek na oprezu. Imaju zastrašujuće noćne more. I osjećaju se emocionalno otupjelim i odvojenim. Također mogu imati napadaje panike, probleme s poslom i ljubavnim odnosima, depresiju i suicidalne misli. Žene se mogu osjećati nervozno ili tjeskobno kao rezultat PTSP-a. Ali muškarci mogu postati ljuti i agresivni. Mogu početi zlouporabu droga ili alkohola kao načina da se nose s problemom.

Depresija

Depresija pogađa mnoge muškarce. Ali češće se povezuje sa ženama. Muškarci i žene mogu osjećati mnoge od istih simptoma depresije, kao što su:
– Tužno ili mrzovoljno raspoloženje veći dio dana, većinu dana u tjednu
– Problem s fokusiranjem
– Problemi sa spavanjem ili spavanje previše
– Izolacija od obitelji i prijatelja
– Velika promjena u apetitu i energiji
– Nedostatak sposobnosti osjećanja pozitivnih emocija
– Glavobolje, bolovi u tijelu ili probavni problemi bez jasnog razloga
– Osjećaj krivnje, beznađa ili bezvrijednosti
– Nedostatak interesa za život
– Suicidalne misli.

Ali muškarci i žene često pokazuju različite znakove ovog stanja. Muškarci koji su depresivni možda neće plakati niti govoriti o svojim osjećajima. Možda čak i ne daju naslutiti da razmišljaju o samoubojstvu. Muškarci s depresijom mogu se više truditi sakriti svoje simptome. Kao rezultat toga, mogu postati ljuti i agresivni. Vjerojatnije je da će opet tražiti pomoć u alkoholu ili drogama.

Bipolarni poremećaj

Ova mentalna bolest uzrokuje promjene između depresije i manije, stanja ekstremne euforije i visoke energije. Taj se poremećaj prije nazivao maničnom depresijom. Simptomi manije uključuju:
– Zbrkane misli
– Biti lako ometen
– Govoriti prebrzo ili previše
– Ne spavanje danima
– Pravljenje grandioznih planova
– Sudjelovanje u visokorizičnim aktivnostima, kao što su višestruke kupnje, kockanje ili nesiguran seks.

Kao i žene koje imaju ovaj poremećaj, muškarci mogu imati stalne probleme s poslom, seksom, novcem i vezama. Bez liječenja, mnogi se okreću zlouporabi supstanci, ponašaju se agresivno i ljutito ili razmišljaju o samoubojstvu.

Suočavanje s problemima mentalnog zdravlja

Ako bolujete od jedne ili više ovih bolesti, liječenje će vam omogućiti da vodite ispunjen, produktivan život. Ove mentalne bolesti mogu biti teške i bolne. Ali sve su vrlo izlječive. Liječenje može uključivati savjetovanje, lijekove ili oboje. Možda ćete se također liječiti komplementarnim terapijama, kao što je biofeedback.
Važno je znati da se nemate čega sramiti. Ova stanja su bolesti, a ne slabosti. Isto vrijedi i za sve ovisnosti koje možda imate.
Mnogi muškarci imali su problema s izražavanjem onoga što osjećaju i smišljanjem načina na koji o tome razgovarati.

Evo nekoliko važnih prvih koraka:

Potražite medicinsku pomoć. Vaš liječnik navikao se baviti ovim problemima. Neka vam ne bude neugodno iznijeti svoje brige. Vaš liječnik vam može pomoći da dobijete liječenje koje vam je potrebno.

U nekim slučajevima možda ćete svoje probleme moći riješiti terapijom, a ne lijekovima.

Pronađite zdravije načine dijeljenja svojih osjećaja. Može biti primamljivo vikati ili glumiti ili se okrenuti drogama ili alkoholu kada se osjećate nesretno. Ali umjesto da se ljutite, pokušajte nešto drugačije. Dišite duboko, brojite do 10 i dajte si malo vremena da se smirite.

Upravljajte svojim stresom. Stres na poslu i kod kuće može pogoršati simptome mnogih mentalnih bolesti. Nemojte se osjećati krivima što odvojite vrijeme za sebe da radite stvari u kojima uživate. Također biste mogli vidjeti hoće li vam duboko disanje, meditacija ili istezanje pomoći da se opustite.

Redovito vježbajte. Istraživanja pokazuju da svakodnevna tjelovježba može pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Ljudi koji redovito vježbaju u slobodno vrijeme imaju manju vjerojatnost da će imati ovaj poremećaj raspoloženja.

Čuvaj se. Zaslužuješ to. Redovito vježbajte, dovoljno spavajte i jedite zdrave obroke s puno voća i povrća. Klonite se droga i alkohola. Biti nježan i okrenut sebi može vas dovesti u bolje raspoloženje da se nosite sa svojim poremećajem raspoloženja.

Zaštitite sebe i svoju obitelj. Ako imate misli o samoozljeđivanju, neka odrasli član obitelji ili blizak prijatelj ukloni sve oružje i streljivo iz vašeg doma i zaključa ih na sigurno mjesto kojemu ne možete pristupiti. Mogu se vratiti kada se osjećate bolje.

Poduzeti prvi korak

Iako to može biti teško učiniti, nemojte se bojati razgovarati sa svojim liječnikom. Možete im reći o stalnoj tjeskobi, mrzovoljnosti, depresiji, mislima o samoozljeđivanju ili bilo kojim drugim abnormalnim raspoloženjima ili simptomima koje imate. Liječenje i učenje nekih metoda suočavanja može pomoći da se ti poremećaji stave pod kontrolu.

Jedna od bitnih stvari koju morate shvatiti tijekom liječenja svog poremećaja – da ako uistinu želite izlječenje, da morate uz sve terapije početi raditi na sebi, jer samo vi možete poboljšati svoj život.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.