Njemici u avionu pukla aorta: ‘Hrvatski liječnici spasili su mi život’

Njemici u avionu pukla aorta: ‘Hrvatski liječnici spasili su mi život’

Foto: 

Screenshot / HRT

D.H.

D.H.

‘Bolest iziskuje vrlo hitno kirurško liječenje zbog rizika od rupture aorte, iskrvarenja i zapravo nagle smrti’

Prava drama dogodila se u avionu u hrvatskom zračnom prostoru. Heike Griesinger, 65-godišnja Njemica koja je krenula na odmor u Grčku, doživjela je akutnu disekciju aorte i moždani udar. Zrakoplov je hitno spušten u Zagreb i zahvaljujući brzoj intervenciji stručnog tima KBC-a Zagreb – spašen joj je život. Nakon više od tri tjedna danas leti u Njemačku.

‘Bila sam u avionu, povraćala sam, muž je bio zabrinut. Hitno smo sletjeli u Zagreb gdje su me operirali. Liječnici su mi spasili život, inače bih bila mrtva’, opisala je svoje iskustvo za HTV Dnevnik.

Utrka s vremenom nemilosrdna je.

‘To je testament kvalitete i prepoznavanja medicinske hitnosti unutar aviona na čemu čestitam ljudima koji su bili tamo, ali isto tako i naše sposobnosti da odgovorimo takvim medicinskim izazovima koje imaju vremenski imperativ koji je zapravo vrlo ozbiljan’, objasnio je prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović, dr. med., predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb.

Riječ je o rijetkoj situaciji, nalik na filmski scenarij, kakvu u KBC-u Zagreb dosad nisu imali.

‘Zagrebački aerodrom zapravo je bio najbliže mjesto gdje se moglo sletjeti i pristupiti operacijskom liječenju bolesti koja ima očekivanu smrtnost na razini jedan posto na sat, znači radi se o vrlo dramatičnom stanju. Radi se o bolesti koja iziskuje vrlo hitno kirurško liječenje zbog rizika od rupture aorte, iskrvarenja i zapravo nagle smrti’, rekao je Gašparović,

‘To je jedna dramatična i opaka bolest gdje se najveća krvna žila u našem tijelu se zapravo pocijepa iznutra. Zahvat je trajao negdje između sedam i osam sati i uredno je prošao, mi smo joj zamijenili uzlaznu aortu i dio luka aorte’, objasnio je Željko Đurić, dr. med./specijalist kirurg, subspecijalist kardijalne kirurgije KBC Zagreb.

Izazovno je bilo postoperativno zbrinjavanje, ali i sporazumijevanje.

‘Tu smo imali dosta problema, ali imamo ponekad i sreće pa naša Lucija koja je fizioterapeut, recimo, govori Njemački pa nam je pomagala kada gospođa Heike nije mogla razumjeti engleski. Gospođa Heike jako je strpljiva i mi smo se, moram priznati, trudili koliko god smo mogli da savladamo to na nekakav najpovoljniji način po nju da bude zadovoljna’, kazala je Helena Enola Delić, glavna sestra Odjela za intermedijarno poslijeoperacijsko kardiokirurško liječenje.

‘Bilo je izazova vezanih za neurološku rehabilitaciju i specifični hematološki poremećaji koji mogu imati ozbiljne komplikacije, tako da, evo, uspjeli smo dovesti bolesnicu da može biti danas, ako Bog da, uspješno transportirana nazad u Njemačku’, naveo je prim. dr. sc Ivica Šafradin, dr. med. s Odjela za intermedijarno poslijeoperacijsko kardiokirurško liječenje.

To je ono što nakon 24 dana u bolnici najviše želi.

‘Ovdje je veoma dobro, ali ja ne razumijem jezik i želim biti sa svojom obitelji’, rekla ja Heike.

Koraci su ovo koji znače život, ali i siguran povratak kući.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.