Grijeh je biti lijepa

Grijeh je biti lijepa

Foto: 

NoName_13 from Pixabay

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

Hrvatsko društvo još nije izašlo iz patrijarhata, a predrasude prema ženama možemo vidjeti na svakom koraku

Je li u Hrvatskoj grijeh biti žena, uz to lijepa žena, pa još uz to sposobna žena, a na kraju i pametna žena?

Hrvatsko društvo još nije izašlo iz patrijarhata, a predrasude prema ženama možemo vidjeti na svakom koraku. I sama sam ih doživjela, ali i svjedočila kada je to bilo učinjeno drugim ženama. Kada god neka sjajna žena napravi nešto vrijedno divljenja, bilo da je ona liječnica, političarka, znanstvenica, učiteljica, uvijek se nađu neki komentari uz koje je u sekundi jasno da smo duboko u patrijarhatu.

Posebno sam šokirana kada takvi komentari dođu od drugih žena. I uvije se sve vrti oko njihova izgleda, kao da je biti lijepa grijeh i jedina dužnost lijepih žena.
Svi imaju predrasude da su lijepe žene sretne u ljubavi, lakše pronalaze partnera i njihove veze traju duže. Je li stvarno sve to baš tako? Osvrnite se oko sebe, puno puta se pitam kada vidim par, on kao Apolon a ona baš i ne ili naravno obrnuto ona kao božica a on baš ničim ne pristaje uz nju. Hoću reći da mnogi misle da je neprivlačnim ženama teže pronaći ljubav svog života. Ipak, istina je mnogo drugačija.

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da atraktivne žene imaju mnogo više partnera tijekom života. To je međutim povezano i s trajanjem njihovih veza jer je dokazano da njihove veze traju kraće i da u vezama imaju raznih problema, poput opsesije, ljubomore i kontroliranja od strane partnera. I koliko god se trudile, atraktivne žene često nailaze na pogrešne partnere koji utječu na njihovu budućnost i stvaraju im emotivne probleme, ali isto tako atraktivna žena ne boji se biti sama i ne drži se grčevito za jednog partnera. Bolje biti sam nego u lošem društvu!
Naravno ne možemo generalizirati, ponekad atraktivne i lijepe žene kada pronađu srodnu dušu „zaborave“ na svoju ljepotu, odreknu se prednosti koje im ljepota pruža kako ne bi imale problema s ljubomorom, mnoge lijepe žene ne oslanjaju se na svoju ljepotu, već se trude da je prikriju i da istaknu druge osobine.
Zbog predrasuda, često živimo u laži. Lako je privući pažnju, ali nije nimalo lako zadržati ju. Često se može čuti da su mnoge žene uspjele u životu samo zahvaljujući svojoj ljepoti. Možda je to i točno. Isto tako je točno da su mnoge lijepe žene morale duplo više uložiti truda i rada kako bi se dokazale i pokazale svoje prave kvalitete. Ljepota i atraktivnost uvijek je bila mač s dvije oštrice kada su u pitanju karijera i ljubav.

Interesantna je još jedna predrasuda o lijepim i atraktivnim ženama, lijepo se odijevamo kako bi muškarcima zapele za oko. Ne, lijepo se odijevamo jer volim modu i odjeću, ne radimo to zbog muškaraca ili drugih žena nego zato da bismo se ugodno osjećale u svojoj koži.
I za kraj najsmješnija predrasuda je da se bojimo same putovati. Vjerovali ili ne, volimo kada nam je jedini suputnik na putovanju naša putovnica. Iako guštamo u odmorima s partnerom, društvom, prijateljima ili obitelji, ponekad se volimo u potpunosti posvetiti same sebi.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.