INTERVJU Legendarni fotoreporter Feđa Klarić: Živimo u svijetu ‘prvog dojma’

INTERVJU Legendarni fotoreporter Feđa Klarić: Živimo u svijetu ‘prvog dojma’
D.H.

D.H.

‘Djeca su me učinila sretnijim, odmornijim, poticala da još više radim’

Legendarni splitski fotoreporter Slobodne Dalmacije, nadaleko poznati kroničar života u Dalmaciji, Feđa Klarić pristao je odgovoriti na neka od pitanja koja se muškarcima, posebno onim društveno uglednima, ne postavljaju javno. Evo što kaže o utjecaju vanjskog izgleda na odabir suradnika, očinstvu, statusu žena, majki u društvu…

Koliko Vam je vanjski izgled bitan u svakodnevnom životu? Mislite li da je utjecao na Vaš uspjeh u karijeri i društvu općenito?
– U mom radu jako je važan izgled. Tu prvenstvenom mislim na vlastitu kilažu koja je, ne samo dio izgleda, već i važna u profesiji gdje se traži izuzetna fizička kondicija – brza i snažna pokretljivost i vješti refleksi. A to znači da je, među ostalim, utjecalo na uspješnost moje karijere.

Birate li suradnike/suradnice i temeljem izgleda ili samo temeljem kvalifikacija? Je li vanjština ikada prevagnula?

– Nije primaran izgled za izbor suradnika, ali na sveukupni dojam ima utjecaja.

Podvrgavate li se nekim posebnim kozmetičkim i estetskim tretmanima?
– Nikakvi kozmetički tretmani nisu me nikada zanimali u pedeset godina karijere, što ne bi nikome zamjerio jer živimo u svijetu ‘prvog dojma’.

Neki muškarci kažu da im je ženidba promijenila život. Što mislite vi o tome?
– Apsolutno mi je ženidba promijenila život na bolje jer sam višestruko obogaćen suradnjom supruge u odgoju djece, korisnim savjetom i podrškom u radu. A djeca su me učinila sretnijim, odmornijim, poticala da još više radim za njihovo dobro i moju radost.

Osjete li muškarci – roditelji na poslu diskriminaciju? Mislite li da žene ‘bolje’ prolaze kao roditelji u društvu?
– Nažalost, još uvijek živimo u snažnom patrijarhalnom društvu gdje žene nemaju ravnopravni tretman pored muškaraca. Crkva i tradicija, nažalost, takav način razmišljanja toleriraju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.