U KBC-u Split obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

U KBC-u Split obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Foto: 

KBC Split

D.H.

D.H.

Krv je dao i ravnatelj prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović kao i njegovi suradnici

Povodom Dana darivatelja krvi, 25. listopada, na Zavodu za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Split organizirana je akcija darivanja krvi i druženje dobrovoljnih darivatelja.

Akciji su se pridružili mnogi djelatnici bolnice okupljeni u Klub dobrovoljnih darivatelja krvi KBC-a Split koji su poslali jasnu poruku da je krv nezamjenjiv lijek, a da je jedini izvor tog lijeka čovjek – darivatelj krvi.

Pročelnica Klinike za transfuzijsku medicinu doc. dr. sc. Slavica Dajak istaknula je da oni koji daruju krv spašavaju mnoge živote te da bez krvi, dakle bez darivatelja, ni jedna bolnica ne može funkcionirati. ‘Naša ustanova treba od 1900 do 2000 doza krvi mjesečno. Imamo naše redovite darivatelje no u nekim periodima u godini, poput turističke sezone, znamo imati nestašicu pa pozivamo građane na dodatan angažman. Potreban nam je kontinuirani priljev krvi i zato su nam važni dani poput ovoga da osvijestimo građane koliko su nam potrebni’, rekla je Dajak.

Krv je dao i ravnatelj prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović kao i njegovi suradnici. ‘Darivanje krvi je osobito važno i odgovorno. Time pomažemo nekome od naših sugrađana, a i svatko od nas može se naći u situaciji da mu zatreba krv. Zato dragi moji sugrađani, dobrovoljni darivatelji, hvala vam još jednom. A sve one koji iz bilo kojih razloga do sada nisu darovali krv pozivan da dođu i da zajedno napravimo sve što možemo. Siguran sam da ćete zbog tog čina biti sretni i da ćete doći i drugi put’, poručio je Meštrović.

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi KBC-a Split je započeo s radom prije Domovinskog rata i bio je vrlo aktivan u svom djelovanju. Voditelj kluba bio je doc. dr. sc. Marko Jukić koji je okupljao i motivirao djelatnike bolnice da se odazovu na ovaj plemeniti pothvat kad god je bilo potrebno. Mnogi djelatnici nastavili su kontinuirano darivati krv svjesni potrebe za ovim nezamjenjivim lijekom i činjenicom da na ovaj način pomažu svojim bolesnicima. Proteklih godina novi zamah u aktivnostima kluba dao je voditelj Šime Goreta, dipl. ing. i pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu doc.dr.sc. Slavica Dajak.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj dan 1953. godine, provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Danom dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se humanost i plemenitost u darivanju krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodna u liječenju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.