Evo koliko flaširanih napitaka Hrvati popiju u godinu dana

Evo koliko flaširanih napitaka Hrvati popiju u godinu dana

Foto: 

Talpa from Pixabay

D.H.

D.H.

Coca-Cola je lani ostvarila prihod od 180 milijuna eura

Tržište bezalkoholnih pića u Hrvatskoj godišnje ostvari ukupno oko 520 milijuna litara prometa.

To znači da svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku pije 134 litre flaširane vode i sokova godišnje. Ili u prosjeku tri i pol decilitra svaki dan, statistički gledano. No, dosta gazirane vode, primjerice, završi i u gemištu.

Lani je tržišni lider u bezalkoholnim pićima u Hrvatskoj postala Coca-Cola s ukupnim prihodima od 180 milijuna eura (rast od 23 posto) i dobiti od 11 milijuna eura (više za 17 posto).

Jamnica je u Hrvatskoj lider u prodaji mineralne gazirane i obične izvorske vode, ali više nije lider u ukupnoj bezalkoholnoj prodaji.

Prihodi Jamnice iznosili su 172 milijuna eura (više za 14 posto), a neto dobit 13 milijuna eura (rast od 23 posto). Na trećem je mjestu po prodaji bezalkoholnih pića lani bila Cedevita sa 61 milijun eura ukupnih prihoda, što je 19 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 3,2 milijuna eura.

Gazirana pića

Flaširane vode tijekom protekle se godine prodalo oko 281 milijun litara, što je 5 milijuna manje nego godinu ranije. Na tržištu vode u Hrvatskoj lider je Jamnica s udjelom od 40-ak posto, a slijede je Studenac, Radenska, Cetina i Cedevita (Kalnička i Kala).

Za razliku od vode, ukupno tržište bezalkoholnih pića (gazirani sokovi, voćni sokovi, ledeni čajevi, voda, sokovi u prahu, energetska i funkcionalna pića) ostvarilo je lani vrijednosni i količinski rast prodaje, piše Danica.

Prema istraživanju agencije Nielsen, trećinu financijskog prometa bezalkoholnih pića, točnije blizu 34 posto, lani je držala voda.

Gazirana pića imala su udjel od 31 posto, voćni sokovi 16 posto, energetska pića 7,5 posto, a ledeni čajevi blizu 6 posto. Dakle, Hrvati potroše više na Red bull nego na ledeni čaj s okusom.

Tri vodeća proizvođača bezalkoholnih pića lani su držala oko 58 posto ukupne prodaje u Hrvatskoj, ističe Nielsen. To su Coca-cola, Jamnica i Cedevita.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.