Sandra Mitrović Nikšić
Jedi što vrijedi – Rižot od cikle
2 min čitanja
– Od svježe ili pečene cikle-
Volite ciklu, počeli ste je dodavati pečenjima, spremni ste za rižoto od cikle. Ovisno o Vašim preferencijama rižot se može pripremati od svježe ili pečene cikle isto tako možete je pasirati ili nasjeći na kocke, trake… Mi u Arsani Tasting Housu, volimo ispečenu ciklu narezati na trake.
Potrebni sastojci:
0,5 kg cikle
1 veći luk
3 češnja češnjaka
Sol
Bijeli papar
1 žlica aceto balsamico
1 žličica majčine dušice
250 g riže
1dl crnog vina
0,5 l vrućeg temeljca
100 g ribanog sira
Kocka masla
Priprema:
U alu foliju zamotajte opranu i začinjenu ciklu (maslinovo ulju, sol i papar) i pecite je u pećnici 40 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme izdinstajte luk, češnjak, majčinu dušicu te rižu i glazirajte s acetom balsamicom. Napravite temeljac s kojim ćete zalijevati rižu, u nedostatku domaćeg, napravite od kocke i to kraljevske. Temeljac treba biti vruć za podlijevanje rižota. Ispečenu ciklu će te očistiti od kore, nasjeći na željeni oblik ili ako radite od svježe cikle koju ste izribali, umiješajte u rižu, zalite vinom, sačekajte da alkohol ispari i krenite podlijevanjem temeljca ukuhavati rižot. Pred kraj rižota umiješajte ribani sir i maslo.
Sandra Mitrović Nikšić by Arsana Tasting House
Doktore, hitno!