Sandra Mitrović Nikšić
Jedi što vrijedi – Raštika sa šalšom
2 min čitanja
Raštika je pomalo zaboravljena kupušnjača, a prije nezaobilazna u dalmatinskim kuhinjama. I kako sve govori da su naši stari znali što i zašto jedu, tako i mi sada izvlačimo iz zaborava jela koja je potrebno ponovo uvrstiti u svakodnevni jelovnik.
Jedno od tih zaboravljenih jela je rašćika sa šalšom od poma kako govore u nas u Omišu. Omišani je smatraju i izvornim jelom jer se u drugim dalmatinskim mjestima priprema na drugačiji način. Od lešo začinjene maslinovim ulje preko raštike s kaštradinom (sušena ovčetina) do japraka (sarmi) prisutna je u cijeloj Dalmaciji i neizostavni dio gastronomske tradicije. Ako vam se svidi raštika Arsana Tasting House preporučuje je blanširati i zamrznuti kako bi vam bila dostupna tijekom cijele godine.
Potrebni sastojci:
- 1 kg raštike
- 3 srednja krumpira
- 0,5 l šalše od rajčica
Priprema:
U hladnu i zasoljenu vodu stavite kuhati očišćeni krumpir koji ste izrezali na kockice. Za to vrijeme odstranite stapku lista raštike jer bude tvrda unatoč kuhanju te listove zarolajte i narežite na trake. Kad je voda s krumpirom proključala dodajte nasjeckanu raštiku i kuhajte dok se krumpir ne skuha. Mi volimo dodati malo pancete ili pršuta na kockice u posudu s krumpirom i raštikom dok se kuha pa ako ste i vi ljubitelji suhog mesa toplo vam preporučujemo. Nakon što ste skuhali i procijedili pomiješajte je sa šalšom. Prilikom cijeđena raštike ostavite jednu čašu tekućine u kojoj se kuhala jer vam dobro dođe razrijediti jelo, ako vam bude gusto prilikom spajanja šalše sa skuhanom raštikom i krumpirom.
Sandra Mitrović Nikšić, Foodie kolumnistica by Arsana tasting house
Doktore, hitno!