Sandra Mitrović Nikšić
Jedi što vrijedi – Pijesak torta od rogača
2 min čitanja
Torta koja se ne peče i još s rogačem je jednostavno rješenje za brzu slasticu s dalmatinskim okusom koja će vas teksturom oduševiti i prizvati ljeto, more i plažu u sjećanje.
Rogač treba uvrstiti u prehranu radi njegovih ljekovitih svojstava od antibakterijskih do antioksidativnih. Njegova sjemenka je zaslužna za mjeru karat jer uvijek teži isto te se od antičkog doba koristi kao mjera za vaganje zlata. U njemačkom jeziku rogač je poznat kao Johannisbrot, Ivanov kruh jer legenda govori da se Sv. Ivan njime prehranio u pustinji što nam govori i o njegovoj nutritivnosti. Preporuka Arsana Tasting House je da uvijek kad imate priliku čokoladu zamijenite s rogačem.
Potrebni sastojci:
- 1,5 l mlijeka
- 5 vrećica vanilin pudinga
- šećer
- 250 gr margarina
- 250 gr mljevenog keksa
- 250 gr zobenih pahuljica
- 50 gr mljevenog rogača
Priprema:
Skuhajte puding od vanilije te umutite margarin u smjesu koju ćete podijeliti na tri dijela. U jedan ćete umutiti keks, u drugi zobene pahuljice, a u treći rogač. Kad se smjese dovoljno ohlade, istim redom ih rasporedite u kalup za torte. Ohladiti dodatno cjelokupnu smjesu kako bi torta bila kompaktna. Nakon vađenja iz kalupa možete je ukrasiti sa šlagom ili nečim drugim po volji, ali trenutno je rustikalni izgled u trendu pa je naša torta takva da se vide svi spojevi.
U slast!
Sandra Mitrović Nikšić,
Foodie kolumnistica by Arsana tasting house
Doktore, hitno!