Sandra Mitrović Nikšić
Jedi što vrijedi – lemon curd (krema ili namaz od limuna)
3 min čitanja
Ako ste sretnici koji još uvijek imaju domaće limune napravite jedan od engleskih delicija, lemon curd s kojim možete raditi razne kolače ali i mazati na kruh.
Autori British Food History smatraju da u teglicama u hladnjaku namaz može trajati i do dva mjeseca, ali ne znam osobu koja je odoljela toliko dugo.
Prvi put se spominje 1844. godine u kuharici „The Lady Own Cookery Book by Lady Charlotte Campbell Bury” i to kao limun krema u formi curdsa.
Ono što je nama bitno je da se curd može raditi od bilo kojeg voća ili soka od naranče do ananasa.
Mi u Arsana Tasting house volimo namazati palačinke s lemon curdom pa bi mogli reći da su to naše palačinke Suzette bez alkohola.
Potrebni sastojci:
Priprema:
Pjenasto umutite jaja i šećer te stavite na kuhanje. Kad se smjesa zagrije, dodajte maslo, sok i koricu limuna i sve to skupa miješajte dok se smjesa ne zgusne u kremu. Ako odlučite skratiti postupak pa sve skupa izmiješate prije kuhanja, dobit ćete drugu boju, ukus i količinu. Ako vam je kiselo, slobodno dodajte šećera po vlastitom ukusu jer u receptu je minimalna količina šećera. Kremu svakako čuvajte u hladnjaku.
U slast!
Sandra Mitrović Nikšić by Arsana Tasting House
Doktore, hitno!