Sandra Mitrović Nikšić
Jedi što vrijedi-Artičoki s bobom i bižima oli graškom
3 min čitanja
Kažu da se tradicionalno na Svetog Duju, u Splitu za ručak priprema artičoka s bobom i bižima, a i svibanj je vrijeme od artičoka i boba pa krenimo u pripremu.
Arsana Tasting House preporučuje Omišanima da se i na svog zaštitnika počaste ovom delicijom, a mogu u smjesu dodati malo pancete ili pršuta na sitno poput Istrijana.
Potrebni sastojci:
Priprema:
Peršin i češnjak isjeckati na sitno, pomiješati s krušnim mrvicama i maslinovim uljem te posoliti. Artičoke dobro oprati, odstraniti vanjske tvrde listove te vrh odrezati. Rukom pomalo raširiti listove od sredine prema vani i između listova puniti pripremljenom smjesom.
U posudu složite bob, grašak i napunjene artičoke, zaliti maslinovim uljem i bijelim vinom. Nakon što alkohol ispari, doliti vodu da pokrije artičoke, posoliti, pošećeriti i dodati majčinu dušicu. Kuhati 90 minuta na srednjoj temperaturi.
Dobar vam tek!
Sandra Mitrović Nikšić by Arsana Tasting House
Doktore, hitno!